in ,

KomikKomik ÜZDÜÜZDÜ

Şizofren Belirtileri 21 Hareket Nedir

Şizofren Belirtileri 21 Hareket

Şizofren belirtileri 21 hareket nelerdir konusuna geçmeden önce size kısaca şizofren belirtilerini anlatalım.

Bazı psikolojik rahatsızlıklara sahip olan pek çok kişinin ve hasta yakınının en çok araştırdığı konulardan birisidir. Şizofreni psikolojik bir rahatsızlık olup ömür boyu süren ama doğru tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen, beyinden kaynaklı bir hastalık olarak bilinmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre hastalığın kaynağı ise genel olarak genetik faktörlere ve bir takım çevresel faktörlere dayanır.

Günümüzde şizofrenin nedeni tam olarak bulunamasa da, beyinden kaynaklı bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Şizofreni hastalığı kişiden kişiye farklı semptomlar gösterir. Bazı şizofreni hastaları tamamen hayata karşı kendi içlerine kapansa da, bazı hastalar ise sosyal olabilir.

Doğru tedavi yöntemleri kullanılarak şizofreni hastalarının pek çoğu tedavi edilerek, günlük hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam edebilmektedir.

Şizofreni Nedir?

Şizofreni nedir?

Şizofreni nedir? sorusunun cevabına bağlı olarak, bu hastalık en ciddi psikolojik hastalıklar arasında bulunmaktadır. Şizofreni beynin çalışmasını değiştiren ve buna bağlı olarak kişilerde olmayan şeyleri görme ve duymaya iten, düşünce sapmalarına yol açan çok karmaşık bir beyin hastalığıdır.

Hastaların durumuna ve sahip olduğu genetik özelliklere göre farklılıklar gösterir. Şizofreni belirtileri ise genel olarak 16 ile 30 yaşında en çok kendisini göstermektedir.

Bazı durumlara bağlı olarak çocuklarda ya da 40 yaşının üstünde olan yetişkinlerde de çok sık olmazsa da, şizofreni hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Şizofreni hastalığının ilk aşamasında belirtiler yavaş seyretse de, ilerleyen zamanlarda daha etkili bir şekilde kendilerini gösterir.

Şizofreni hastalığının erken teşhis edilmesi tedavi yöntemlerinin de daha etkili olması sağlar. Bu nedenle şizofreni belirtileri görüldüğü zaman vakit geçirmeden bu konuda uzman olan bir psikiyatriste başvurmak büyük önem taşır.

Şizofreni Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Şizofreni gelişen tıp dünyasına da bağlı olarak, günümüzde özellikle erken teşhis edildiği zaman tedavi edilebilir bir hastalıktır. Şizofreni hastalığı kişilerin genel sağlık durumlarına bağlı olarak kişiden kişiye farklı derecelerde seyredebilir. Bu çerçevede genel olarak şizofreni nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Beyin kimyasallarında şizofreni hastalığını tetikleyen değişimlerin yaşanması
  • Bazı virüslerin beyinde tahribat oluşturması
  • Doğum öncesinde ortaya çıkan ve anneden kaynaklanan yetersiz beslenme durumlarının yaşanması
  • Annenin erken doğum yapması
  • Çok düşük doğum ağırlığına sahip olunması
  • Genetik nedenler
  • Ailede şizofren hastası olması
  • Doğum esnasında oksijensiz kalma gibi benzeri komplikasyonların yaşanması
  • Beyin hormonlarından olan dopamin ve glutamattada meydana gelen sorunların yaşanması
  • Özellikle ergenlik döneminde kullanılan bazı psikiyatri ilaçları
  • Bağışıklık sisteminden kaynaklı bazı sorunların yaşanması
  • Boşanma, sevilen kişilerin vefat etmesi, büyük ruhsal sorunlar gibi benzeri duygusal ve fiziksel travmaların yaşanması

Bütün bu yukarıda yazan nedenlere bağlı olarak, bazı kişilerde bu tetiklemeler ile şizofreni hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Kadın ve erkeklerin şizofren olma olasılığı tıbbi olarak eşittir. Zeka katsayısının yüksek ya da düşük olmasının şizofreni hastalığına herhangi bir etkisi bulunmaz.

Şizofren Belirtileri 21 Hareket

Şizofren belirtileri nelerdir?

Şizofreni belirtilerinin, genel olarak kişilerde tek olarak değerlendirilmemesi gereklidir. Birden fazla belirti olması durumda, şizofreni konusunda emin olmak için acil olarak bir doktora gitmek lazımdır.

Erken teşhis sayesinde şizofreni hastalığı günümüzde tedavi edilir durumda olup, bu tedavinin sonunda hastalar günlük yaşamlarına normal olarak devam etme şansına kavuşur. Bütün bunlara bağlı olarak şizofreni belirtileri ise şunlar olmaktadır;

  1. Sosyal hayata uyum sağlayamamak
  2. Sürekli olarak konsantrasyon bozuklukları yaşamak
  3. Sıra dışı konuşma tarzları sergilemek
  4. Düşüncelerde tutarsız olmak
  5. Yazma konusunda sorunlar yaşamak
  6. Olmayan şeyleri olmuş gibi sanmak
  7. Olmayan şeyleri gördüğünü sanmak
  8. Sürekli olarak birileri tarafından takip edildiğini ve izlendiğini düşünmek
  9. Çok önemli olaylar karşısında dahi kayıtsız kalmak
  10. Hayata karşı umursamaz bir tavır sergilemek
  11. Çevresinde bulunan kişilere karşı devamlı şüpheci yaklaşmak
  12. Yakınlarına karşı agresif ve öfkeli bir tavır sergilemek
  13. Etrafından kişileri korkutucu davranışlarda bulunmak
  14. Genel olarak insanlara kızgın ve öfkeli yaklaşmak
  15. Kendi dünyasına hapsolmak
  16. Sosyal ortamlarda olmayı istememek
  17. Kişiliğinde gözle görülür değişimler yaşamak
  18. Eğitim hayatında başarısız olmak
  19. İş hayatında çok başarılı olsa dahi sürekli olarak yanlışlar yapmak
  20. Delüzyon olarak adlandırılan ve gerçeklikle ilgisi olmayan düşünceler edinmek.
  21. Çok sık halüsinasyon görmek

Birden çok bu belirtilere sahip olan kişilerin mutlaka bir psikologa gitmesi gerekmekdir. Şizofren hastalığı tedavi edilebilir psikolojik bir hastalık olsa da, bazı vakalarda ömür boyu bu hastalık sürebilmektedir.

Ömür boyu şizofreni hastası olan kişiler ise uygun ilaç tedavileri ve terapiler ile hastalıkları kontrol altına alınabilmekte ve gündelik hayatlarına sorunsuz olarak devam edebilmektedir.

Şizofren Tedavisi

Yazıda sunulan bilgiler sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Yazı içeriğinde tedavi amaçlı sağlık hizmetine dair bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Hastalık ile ilgili olarak tanı konulması ve şizofren tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.

Bipolar bozukluk hakkında bilgi almak isterseniz Bipolar Bozukluk Kısaca Nedir yazımızı okumanızı öneririz.

Ne Düşünüyorsun ?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Yüz Yogası Nedir

Yüz Yogası Nedir?

Kişi Başı Milli Gelir

Kişi Başı Milli Gelir 2022